Sunday, April 7, 2013

Dag 4- Understanding street work in the age austerity: The European policy context.


In een tijd waar bezuinigingen een grote rol spelen gebruikt de docent Darren (Leeds Metropolitan University) het beleid van Groot-Brittannië als leidraad voor zijn betoog. Hij begint zijn betoog met de invloed van de economische crisis; sinds de economische crisis wordt er strenger gekeken naar het uitkeren van bijstand in Groot Brittannië. Zo worden er volgens Darren campagnes opgezet om mensen angstig te maken zodat zij geen fraude zullen plegen en worden mensen aangespoord om meteen een melding van fraude te maken.
 
Darren liet een film aan ons (docenten en studenten) zien waarin, naast de campagnes, druk wordt gezet op social workers. Zo krijgen zij niet alleen de opdracht om in de gaten te houden of er fraude wordt gepleegd, maar moeten de social werkers ook uitkeringen van minimaal 2 tot 3 mensen per week stopzetten. Dit is volgens Darren een schandaal wat in meerdere nieuwsberichten naar voren is gekomen; social workers zijn er om mensen te helpen, maar keren nu hun rug om voor mensen die het nodig hebben. 'Alles in het belang voor de portemonnee van de regering', is een uitspraak waar velen van schrokken.
Tijdens de ochtend ontstonden vurige gesprekken tussen studenten van verschillende landen. Iedereen was er over eens dat er iets gedaan moet worden aan mensen die misbruik maken van uitkeringen, maar om iedereen over één kam te scheren is niet de oplossing. 


Tijdens de presentatie van Darren kwamen kritische/negatieve aspecten naar voren, ook dit riep veel discussie in de groep op. Mijn (Samiira) idee is dat Darren dit deed om ons bewust te maken van de roerige ontwikkelingen in het werkveld. Wij werken in een veld waarin niet alleen rekening gehouden moet worden met de cliënt, maar ook met politieke beslissingen.
Naar mijn idee is één van de mooiste bijdragen van de dag van Graeham Tiffany (Leeds Metropolitan University): ‘In Afrika kwamen alle social workers samen om onrecht vanuit de regering tegen te gaan, wij als social workers moeten onthouden dat onrecht tegen gaan ons eerste prioriteit is’.

Samiira Adan

No comments:

Post a Comment