Sunday, April 7, 2013

Dag 5 - Engaging Young people from a street perspective



Een vroege start
De dag begon vandaag al vroeg, om 3.00 uur in de ochtend werd iedereen wakker van het intens harde geluid van het brandalarm. De reacties van mensen waren verschillend; waarin sommige volgens de regels niks meenamen en direct het pand verlieten, pakte anderen heel praktisch hun paspoort, jas en schoenen. Eenmaal beneden stond iedereen geschrokken te wachten op informatie, alleen was er niemand van het hotelpersoneel te bekennen. De sirene bleef afgaan en iedereen begon steeds verwarder om zich heen te kijken. Uiteindelijk kwam er iemand van het personeel en gaf de mededeling dat iedereen weer naar zijn kamer mocht. Haar nonchalante houding deed vermoeden dat het niet de eerste keer was dat dit valse alarm gebeurde… 

Youngsters and their skatepark
Het onderwerp van dag 5 was “Engaging Young people from a street perspective”. Opnieuw een interessant onderwerp verzorgd door de University of Leeds. Dit maal werd door verschillende werkers uit Engeland gesproken over hun visie op het jeugdwerk. Er werd een beeld geschetst over jeugdwerk door de jaren heen en gevraagd of dit vergelijkbaar was in de andere landen. Te concluderen is dat, zolang we ons kunnen heugen, problemen bestaan met de jeugd. Dat is niet iets van de laatste tijd. Met filmpjes werd het verhaal levendig gemaakt.

De lezing werd afgesloten met ‘three Young people and their youth worker’.
Ze vertelden vol passie over een project wat ze hadden opgezet om hun skatepark te redden. Het skatepark waar zij vaak rondhingen werd steeds vernield door oudere jongens. De gemeente had daarom de beslissing genomen om het park te sluiten. De jongens wilden het skatepark behouden, omdat er voornamelijk positief gebruik van wordt gemaakt. Zij zijn met dit probleem naar hun jeugdwerker gegaan om naar oplossingen te zoeken.
De drie jongeren kwamen met het idee (zelfstandig) een presetatie te maken en aan de gemeente voor te dragen. In de presentatie hebben de jongens de positieve kanten van het skatepark belicht. Ze lieten foto’s zien waardoor duidelijk werd dat het skatepark door veel jongens op een leuke en positieve manier gebruikt werd. Verder kwamen ze met preventieve oplossingen, zoals het patrouilleren van de politie.


Aan het einde van de presentatie werden vragen aan de jongeren, maar ook aan ons gesteld. De oudste jongen vroeg ‘wat is volgens jullie straatwerk?’. Een mooie vraag, die wij gedurende deze conferentie proberen te beantwoorden. Niemand had hier een eenduidig antwoord op voor hem, als dit eenduidige antwoord al bestaat...


Tutorial Groups
Na een gezamenlijke lunch was het  tijd om (internationaal) samen te werken voor de presentatie op dag 9. Iedereen probeert zijn onderwerp voor de presentatie verder te specificeren en te kijken welke delen belicht en uitgediept moeten worden.
We merken dat de samenwerking barrières (bijvoorbeeld het niveau van taal) met zich mee kan brengen. Dit neemt zeker niet weg dat het  werken in internationale groepen een interessante en zeer leerzame oefening is.

Het is nu, na een lange en zware week vol met nieuwe informatie, eindelijk weekend. Het weekend word gezamenlijk begonnen in een besloten ruimte in een echte Engelse pub.



Lisa de Vries

No comments:

Post a Comment