Thursday, April 11, 2013

Day 8 - Beyond borders: understanding the experience of the migrant at street level



Spring is coming!
De lente is duidelijk in aantocht, ook hier in Leeds. We merken dat de temperaturen langzamerhand oplopen, want we kunnen zowaar (soms) buiten zitten/lopen zonder jas. De ochtendrituelen (opstaan, douchen, ontbijten, lopen naar de universiteit/bus pakken naar de universiteit) zijn dagelijkse kost geworden en het lijkt erop dat iedereen aan het wennen is.

Veeeeeeel interessante informatie!
Ook op de achtste dag werd zoveel verteld, dat het onhaalbaar is om dat allemaal in deze blog te verwerken. Ik wil wel, maar de afspraak is dat een kort verslag te geven van de dag. Kortom, ik blijf binnen deze kaders.
Deze dag stond in het teken van ‘understanding experience of the migrant at streetwork’, wat verzorgd werd door twee Spaanse (liever genoemd: Catalaanse) dames, Asun en Astrid (docenten van de Universiteit van Barcelona). Astrid is gestart met een informatief gedeelte over migratie als perspectief van een street worker. Daarmee wordt bedoeld dat het als street worker belangrijk is dat je rekening houdt met de verschillende aspecten van een migrant. Het is als migrant bijvoorbeeld niet ‘easy’ om in een land te komen waar je niet geaccepteerd wordt of waar mensen je niet begrijpen. Dit alles heeft te maken met diversiteit en solidariteit, wat overigens ook benoemd werd in de presentatie van Asun.
Het was interessant om te horen wat er bij verschillende landen onder migratie wordt verstaan. Woorden als: vluchtelingen, prostituees, ‘poor- people’ werden meerdere malen benoemd en ook werd gepraat over de grens die gesteld wordt wat betreft het immigratiebeleid van verschillende landen.
Na een korte koffiepauze, waarin iedereen zijn cafeïnegehalte weer op peil kon brengen, was het aan Astrid om te vertellen over haar project in Barcelona. Wat ik begrijp uit haar verhaal is dat het een kunst is om de ‘local-people’ en de ‘migrants’ bij elkaar te brengen en in saamhorigheid samen te laten leven, het is een proces.
Tijdens de workshop zijn internationale groepen gevormd. De vraag was hoe we ervoor kunnen zorgen dat ‘locals’ en ‘immigranten’ meer met elkaar in aanraking komen en zich verdiepen in de cultuur van de verschillende immigranten. Hier kwamen verschillende ideeën uit.
Als ik over vandaag nadenk lijkt het soms wel een oneindig proces, omdat er altijd mensen zullen zijn die niet tolerant zijn naar immigranten. Om met elkaar en voor elkaar een prettige leefomgeving te creëren, is en blijft een ingewikkeld fenomeen. ‘The flipside of the story’ is dat Amsterdam bekend staat om haar 180 verschillende nationaliteiten en dat dit gegeven in tegenstelling tot de andere 3 steden (Leeds, Barcelona en Praag) verbazingwekkend hoog is. We mogen dus trots zijn op onze diverse samenleving!
Ten slotte werd ingegaan op de houding van de social worker om immigranten te betrekken bij de samenleving. Het motto wat daar eigenlijk een samenvatting van geeft is: social workers werken met hen en niet voor hen.

Tutorial groups
’s Middags was het tijd om uiteen te gaan met onze ‘tutorial group’ om de eindpresentaties van aankomende vrijdag voor te bereiden. De laatste puntjes worden op de i gezet en de meesten zijn al begonnen aan het individuele assesment, wat inhoudt dat we een report schrijven over een street work topic.


Terwijl ik in mijn hotelkamer de informatie die vandaag gegeven is, probeer te transformeren in dit blog,  word ik afgeleid door geklap en gejuich van een cricketwedstrijd, die te zien is vanuit de hotelkamer. Kortom het is hier geweldig en het is interessant om de ervaringen uit verschillende landen bijeen te brengen. Nog maar 2 volle lesdagen te gaan en dan zit het er al weer op helaas.. Morgen is het aan ons, de MWD- studenten, de taak om een deel van deochtend te verzorgen! We hebben er zin in!

Greetzzz from Leeds 


Linde Remmelink
4e jaar MWD

No comments:

Post a Comment