Tuesday, April 9, 2013

Dag 6 - Drugs and Crime


Het onderwerp van dag 6 was ‘Drugs and Crime’ en werd verzorgd door de Charles University uit Praag. De presentatie werd gegeven door Hanna (advocaat, docent recht en criminologie).

Omdat Drugs and Crime zo’n breed onderwerp is, bespreek ik alleen het voor mij meest interessante en zal eindigen met een vraag die zij stelde over wat je doet voordat je begint met streetwork. De presentatie bestond uit vier punten. Ik zal hiervan het eerste punt bespreken.

Drugs en criminaliteit
Als eerste kregen wij een vraag. What does it mean drugs- related crimes? Al snel barstte er een discussie los. Zijn het de criminele activiteiten die mensen plegen onder invloed van drugs of juist criminele activiteiten plegen om aan drugs te komen? Misschien weet jij het antwoord wel! Nou volgens Goldsteins theorie zijn er vier aspecten.
-          het plegen van criminele activiteiten onder invloed van hard drugs
-          het plegen van criminele activiteiten om aan geld te komen
-          het distribueren van drugs
-          het gebruiken van drugs
Na het bespreken van deze aspecten zijn wij kort in discussie gegaan en de meningen zijn heel verschillend. In sommige landen mag je minder dan twee gram op zak hebben voor eigen gebruik, maar is het gebruik van drugs wel verboden. In Tsjechië krijg je een boete en in Nederland wordt het in beslag genomen en krijg je een waarschuwing, een enorm verschil! Na deze discussie zijn wij verder gaan praten over diverse drug gerelateerde onderwerpen zoals schade beperkingen en het beleid.

Aan het einde van de ochtend kregen we workshops met daarin een aantal vragen. De vraag die ik het meest interessant vond, was “how do streetworkers know what to do before they start streetwork”?
In Nederland is het belangrijk dat je onderzoek doet voordat je begint, dat je weet wat het probleem is en dat je daarop kan handelen, maar soms is het ook goed om er blanco in te stappen. In Engeland is het netwerk erg belangrijk. Samenwerken met partners of de juiste collega’s vinden die gespecialiseerd zijn in bepaalde problemen of onderwerpen. In Spanje wordt meer geobserveerd: wie is de doelgroep en wat gebeurt er in de buurt? Door te observeren, kunnen zij het probleem herkennen en daarop handelen. Tsjechië heeft van alle landen wat, maar gaat vooral structureel te werk. Zij bedenken een strategie en gaan daarna de straat op. Zij gaan meteen doelgericht te werk. Wat opviel is dat Spanje en Nederland allebei een vorm van onderzoek doen, Nederland is meer participerend en Spanje meer observerend, terwijl Engeland heel erg afhankelijk is van hun netwerk en in Tsjechië alle handelingen structureel toegepast worden. Ze maken een plan voordat zij de straat op gaan.

Het was een interessante, intensieve ochtend. Zelf denk ik dat wat ik vandaag geleerd heb nog niet toepasbaar is in mijn praktijk, omdat ik met meiden werk van de leeftijd 12 tot 18 jaar. Maar wie weet! Morgen zal er een vervolg komen over het werkveld van de verslavingzorg in Praag in de Blog van Evelien Buijs.

Sara Fens
CMV student, 3e jaar

No comments:

Post a Comment