Wednesday, April 10, 2013

Dag 7 - Crime and Deviancy? Understanding sex work and substance use in the context of streetwork.

(intro) Discussion
Ook vandaag was het de beurt aan de studenten en docenten van de Charles Universiteit  Praag om een dag te verzorgen. De studenten van deze universiteit zijn allemaal gespecialiseerd in verslavingszorg.
We begonnen direct met een discussie over de vraag of alle drugs legaal moeten zijn. De (theater)zaal waar we vandaag zaten, werd in tweeën gedeeld met aan de ene kant het bordje “Yes” en aan de andere kant (surprise, surprise) het bordje “No”. Studenten moesten een kant kiezen waarna de discussie begon.
Opvallend was dat bij de discussie er een groot aantal Spaanse studenten aan de “yes” kant stonden, maar er geen Brit te vinden was. De opinies van de overige studenten waren verdeeld. Tijdens de discussie kwam  heel duidelijk naar voren dat de “yes” kant voor deze mening koos omdat zij vinden dat de verantwoordelijkheid, in het gebruiken van drugs, bij jezelf ligt. De drugs zelf zijn niet het probleem, vonden zij. Zij stelden dat de manier waarop mensen ermee om gaan het probleem is. Zij geloven dat educatie, preventie, voorlichting en informatie zorgen voor het ‘juist’ omgaan met drugs, maar wat is het juiste? Waar verschillende mensen in het begin voor “yes” kozen, kozen meer mensen uiteindelijk voor een tussenweg. Zij geloven in juiste voorlichting, preventie, informatie en educatie, maar ook in het legaliseren van een aantal drugs, maar niet alle soorten (bijvoorbeeld Crystal Meth en Heroïne, zijn gevaarlijk en het risico op snelle verslaving hierbij is zeer groot). Wat denk jij?

Case studies
Na een korte introductie van de docent werden twee case studies besproken over het onderwerp Crime and Drugs, waarbij de nadruk lag op drugs. De organisaties heten Progressive (www.progressive-os.cz ) en Magdaléna (www.magdalena-ops.cz – in het Engels beschikbaar). Het outreach programma is gericht op de open drugsscene: de straten, het station, het václavákplein etc.

In Praag zijn veel drugsverslaafden, zij maken voornamelijk gebruik van drugs (de niet-alcoholische drugs) die worden geïnjecteerd (zoals heroïne en crystal meth). Drugs zijn duur en onder meer om deze reden hebben mensen geen geld om “schone en veilige” spuiten te kopen. Hierdoor delen drugsverslaafden spuiten en naalden met elkaar, wat gevaarlijke gevolgen kan hebben. Daarom wordt in de straten van de hoofdstad Praag en het gebied rondom de stad door straat werkers gratis schone spuiten uitgedeeld. Dit draagt bij om verspreiding van o.a. HIV/Aids, Hepatitus C tegen te gaan. Bovendien is het uitdelen van spuiten een goede ingang om met verslaafden in contact te komen en vertrouwen/sociale zekerheid op te bouwen. Door als straatwerker te spreken met verslaafden kan informatie worden geven over medische en sociale diensten waar zij terecht kunnen.

Medische hulpmiddelen
Naast het wandelend verkennen van het gebied door de hulpverleners, wordt ook gebruik gemaakt van de fiets of van voertuigen waar de verslaafden hun medische hulpmiddelen kunnen halen. Zo kunnen bijvoorbeeld de gebruikte naalden en spuiten kunnen gedeponeerd worden in een deponeerpot die de veldwerkers bij zich hebben. Ook hangen in de stad machines aan de muur waar de verslaafden hun hulpmiddelen vandaan kunnen halen.
Dit filmpje geeft een duidelijk beeld over het werk: http://www.youtube.com/watch?v=bWV6iYoQ37s

De studenten uit de Czech Republic hadden verschillende middelen meegenomen. Wij hebben deze middelen bekeken en de studenten gaven hierover uitleg, zo staat bijboorbeeld op de spuiten: NO X SHARE en zijn er verschillende kleuren spuiten waardoor deze niet snel door elkaar gehaald kunnen worden.

Opinie
In eerste instantie had ik vragen over de effectiviteit van hun project. Maken de social workers het de drugsgebruikers niet heel gemakkelijk op deze manier? Hier heb ik veel over na gedacht en kwam tot de conclusie dat dit een zeer goede en effectieve manier is om deze mensen te bereiken. Ze zijn bezig met de gezondheid van deze mensen, én ze geven informatie en werken aan een vertrouwensrelatie. Dit is naar mijn idee zeer belangrijk in het (samen)werken met de verslaafden/gebruikers. Het programma zit enorm goed in elkaar en ik geloof dat hierdoor (en door de passie die de studenten hebben voor hun werk) op een goede manier de juiste mensen worden bereikt en de juiste boodschap wordt doorgeven.

Evelien Buijs
CMV

Medische hulpmiddelen

No comments:

Post a Comment