Wednesday, April 3, 2013

Dag 2 – Understanding and locating streetwork


Maandag middag zijn we na een lange vlucht van (maar liefst) één uur aangekomen in Leeds. Vervolgens zijn we met een luxe bus naar ons hotel, het Headingly Lodge Hotel gebracht. In de middag hebben we de wijk Headingly ontdekt en in de avond hebben wij de andere studenten uit Barcelona, Leeds en Praag ontmoet. Zoals brave studenten zijn, lagen we allemaal voor 12 uur in bed om de volgende ochtend fris en fruitig van start te kunnen gaan.
 
Dinsdagochtend zijn we vroeg opgestaan en met de bus naar Leeds Metropolitan University gegaan. De eerste dag is gestart met een workshop van een docent van Leeds University, Graeme Tiffany. Hierbij stond vraag centraal: What is streetwork?
We (de studenten en docenten) zijn meteen aan het werk gezet met een interessante oefening. Wij werkten met verschillende kaartjes waar korte stellingen op waren geschreven. Hierbij was de vraag: is dit streetwork of niet? De studenten uit de verschillende landen moesten hiervoor met elkaar in gesprek gaan waardoor snel een uitwisseling tussen de landen ontstond.
De uitkomt van de oefening was dat er veel verschillende opvattingen zijn over de vraag: What is streetwork?

Daar waar veel verschillen waren, zijn ook veel overeenkomsten. Zoals het oplossingsgericht werken in plaats van het probleemgericht werken. Zo zei de docent, Graeme: ‘Dont just focus on the problems, but look at the qualities of a person.’ ‘A person is not a problem, it is a person with a problem.’ Kijk naar de mogelijkheden in iemand en richt je niet alleen op de problemen.

So what is streetwork?
Keywords we spoke about:
- Inclusion
- Make the invisible visible
- Being present
- See the strengths and opportunities
- Co – create
- Thinking outside the box
- Connecting people
- Support
- Partnership
- Option brokers
- Be realistic, don’t promise what u can’t deliver
- It’s a process
- Trying to create positive spaces and bringing opportunities to people.

Kortom het tipje van de sluier is opgelicht, ik ben benieuwd wat ons verder te wachten staat…




Evelien Veenman

No comments:

Post a Comment