Wednesday, April 3, 2013

Dag 3 - De CMV-ers aan zet

Inclusion in public space - Understanding streetwork: Values, interventions and evidence based practice

De eerste straaltjes frisse lente zon schenen al vroeg door de gordijnen onze hotelkamers binnen. Nadat een frisse douche menigeen enigszins had ontwaakt, werd er een heerlijke British breakfast genuttigd, oftewel een broodje met een spekglad spiegelei. Een wandeling en een korte busrit bracht ons ook vandaag weer naar 'Leeds Met', zoals de Britse studenten hun eigen universiteit noemen.

Deze dag was voor de Nederlandse delegatie en in het specifiek, de CMV-ers, extra bijzonder. Eltje Bos (opleidingsmanager CMV) en Judith Metz (lector Jongerenwerk) verzorgden namelijk de invulling van dag drie. De gehele groep internationale studenten werd eventuele opstartproblemen op de vroege ochtend volledig ontnomen. Na een korte introductie wist Eltje de gehele groep in beweging te krijgen. Er werden korte warming-up oefeningen gedaan, zodat iedereen 'mixed and mingled'. De opdracht die vervolgens aan de studenten werd gegeven was om per land een standbeeld te maken. Deze 'human statue' diende uit te beelden wat streetwork per land is. De uitkomsten waren verbluffend. Zo zal het standbeeld van de Tsjechen Rodin wellicht jaloers hebben gemaakt. Zij wisten in hun standbeeld de complexiteit van streetwork naar voren te brengen. De overheid, de maatschappij, de professionals en de burgers die een steuntje in de rug kunnen gebruiken, alles kwam aan bod. Kortom: dag drie kon niet beter van start!

Een korte koffiepauze en een lokaal wisseling later was het tijd voor verdieping. De focus was voor de pauze gedurende de introductie door Judith Metz al gelegd op public space. Immers, streetwork speelt zich af in de public space. Eltje Bos pakte het stokje van Judith Metz over en gaf een duidelijke uitleg over huidige ontwikkelingen in public space en interventies hierbinnen. Hierbij werd ingezoomd op recente ontwikkelingen in West-Europese landen. Termen zoals 'New Public Management', 'Risk society' en 'Counter Culture' werden uitvoerig behandeld. Judith Metz sloot vervolgens het eerste gedeelte af met een uitleg over de waarden van streetwork.

Nadat een flink aantal studenten zich weer had opgeladen aan het koffie-infuus werd het programma wederom voortgezet. Ditmaal werd mij het podium geboden. Ietwat stotterend ging ik van start om de studenten te vertellen over de 'Wisselwinkel'. Een prachtig initiatief in Amsterdam-Noord, waarbij lokaal talent de mogelijkheid krijgt om gedurende een half jaar een eigen winkel te beheren. De eerste winkeleigenaar is Rahtou. Hij repareert fietsen in de van der Pekbuurt. Na een half jaar heeft hij  genoeg kapitaal opgebouwd om in de van der Pek buurt volledig zijn eigen fietswinkel te beheren. Ondernemerschap kan van grote meerwaarde zijn voor de invulling van public space. Ik hoop dat mijn boodschap is overgekomen.

Ondanks dat het eigenlijk allang tijd was voor lunch, wist Judith Metz tijdens haar closing lecture de gehele zaal op het puntje van de stoel te krijgen. Wat betekent de term 'evidence-based practice' nu eigenlijk? Hoe en waarom is het ontstaan? Wat zijn de voor- en nadelen van 'evidence-based practice'? Tot slot kregen alle aanwezigen twee vragen mee om over na te denken:
1. What is the relevance of professionalisation for streetwork?
2. What strategy of professionalisation suits to streetwork practice?

Weet u het antwoord? Wij gaan er een nachtje over slapen....

Tot morgen!



Kitty Martens






No comments:

Post a Comment